Günzer Zoltán

A Günzer család a borvidéken generációk óta foglalkozott szőlőtermeléssel és bor-készítéssel. Egyrészt saját fogyasztási igényük kielégítésére másrészt a borpiacra történő értékesítésre. Günzer Zoltán családi gazdasága 1993-ban kezdte meg működését, kezdetben 0,5 ha ültetvénnyel és évi 1500 palack bor értékesítésével. A szőlőültetvények kezelése és a borászati filozófia a kezdettől fogva palackos bor értékesítésére fókuszál. A termő területek betelepítése 1998-ban kezdődött, amely mára eléri a 20 hektárt. Technológiai beruházásunk 2001-ben indult és napjainkban is tart, hiszen a jó minőségű szőlő és a technológia elválaszthatatlanok egymástól. Borainktól próbáljuk a természeti adottságok maximumát kihozni, ügyelve az egyes dűlők sajátos értékeire. Csak jól beérett, egészséges és válogatott fürtök kerülhetnek szüretelésre, ügyelve arra, hogy a szőlőbogyók a feldolgozásig nem törhetnek meg. Hiszünk a családi gazdaságok nagyságrendjében, ahol minden munkafázishoz és megszülető tételhez szoros kötődésünk van. A válogatott szőlő modern technológiával történő, mégis természetes feldolgozása a fürtök bogyózásával kezdődik. A szőlőszemeket nem zúzzuk (a gyümölcsösség megőrzése érdekében), hanem kíméletesen továbbítjuk a tartályokba, ahol az erjesztés történik. A korai fajtáknál nagyon lényeges az erjesztési hőmérséklet szabályozása, de a természetesség megőrzése is fontos szempont. Az erjesztés és az almasavbontás után kezdődik a bor második élete, a hordós érlelés. A Classicus borok ászokhordóban vagy többgenerációs hordóban, míg a Prémium birtok-borok új magyar barrique hordóban érlelődnek. Ennek hossza 12 és 20 hónap közötti és hagyományos pincében történik. Önálló és házasított tételek az érettségi állapotuktól függően kerülnek palackozásra, majd megkezdődik a bor harmadik élete, a palackos érlelés.