Mokos Pincészet

Családi Pincészetünk három generáció óta van jelen a Villányi Borvidék életében – immár két településen: Palkonyán és Villánykövesden. A nagy áttörést pincészetünk életében a 2003-as év hozta, amikor Palkonyán, a Weingarten dűlőben 15 hektár szőlő telepítésébe kezdett Mokos Gábor, kiegészítve az elődeinktől örökölt villánykövesdi ültetvényeket. Bár a területeket azóta nem bővítettük, más irányú fejlesztésbe kezdtünk, célul tűzve ki a kisebb borvidéki települések életének felpezsdítését.

Szőlőültetvényeinken megtalálhatóak a régióra jellemző hazai és nemzetközi fajták is (portugieser, kékfrankos, pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot). A lösz és vörösagyag talajnak, a szubmediterrán jellegű klímának és az átlagon felüli terméskorlátozásnak köszönhetően kiváló minőségű villányi classicus és prémium borokat készítünk, a 2008-as esztendőtől kezdve évente körülbelül 70 000 palackot. Pincészetünk a hagyományos villányi vörösborok mellett gyümölcsbor különlegességek készítésével is foglalkozik. Nem titkolt célunk, hogy ezt a Magyarországon még kevésbé elterjedt italkategóriát a fogyasztókkal megismertessük. Fontosnak tartjuk, hogy gyümölcsborainkat kizárólag saját termelésű, friss, zamatos gyümölcsökből készítjük, víz, színező-, és ízesítőanyagok hozzáadása nélkül. Az alapanyag 45 hektáros gyümölcsösünk legfinomabb gyümölcsei közül kerül ki. A technológia nagyon hasonlít a klasszikus szőlőgyümölcsből erjesztett boréhoz: érett gyümölcsöt szüretelünk, melyet azonnal a feldolgozóba szállítunk.

A frissen szedett gyümölcs magozása a szüretet követően 20 percen belül megtörténik, majd az erjesztés következik oxigéntől elzárt környezetben a friss ízek megőrzése érdekében. Gyümölcsboraink többsége édes, de ha Ön a száraz borok híve, kóstolja meg barrique hordóban érlelt meggyborunkat! A villánykövesdi Cabernet Hotelt és Éttermet 2010 októbere óta szintén családunk működteti. A Hotel 25 db szobával, egy konferenciateremmel, egy kellemes terasszal rendelkezik. Éttermünket 2013. augusztusában új néven és új koncepcióban nyitottuk meg Cabernet Borétterem néven. Éttermünkben a helyi, autentikus borvidéki ízeket ötvözzük családi pincészetünk borainak zamataival. Az ételeket a borokra komponáljuk, így nyújtva szívvel-lélekkel komplex gasztronómiai élményt az idelátogatóknak. A Mokos Családi Birtokhoz tartoznak a palkonyai halastavak, illetve a tó partján működő Paci Suli Lovasiskola és Állatsimogató is. A lovardába szeretettel várjuk a lovaglás szerelmeseit, de azokat is, akik most szeretnének megismerkedni ezzel a csodás sportággal. Az apróságoknak pedig külön élményt jelent az Állatsimogató, ahol megismerkedhetnek – a tyúkoktól a mangalica-malacokon és kiskecskéken át a lámáig – számtalan állattal.

Pincészetünk 2012/13-ban kapott újabb, egészen nagy lendületet. A gyönyörű palkonyai pincesorral szemben, a halastavak fölötti hegyoldalban csodálatos pince-színház született, ahol a bor és a kultúra találkozik egymással. Ez a kétezer négyzetméteres pincészet Palkonya és az egész borvidék ékessége. Az épületben a modern borászati technológia, a barrique hordós érlelő, a 120 fős borkóstoló terem mellett egy páratlan kilátással büszkélkedő terasz is elkészült.

A borok és a kultúra közti kapcsolatot egy 320 fős színház és rendezvény terem fűzi szorosabbra, ahová színes és izgalmas kulturális programokat tervezünk. Villánykövesdi és palkonyai jelenlétünkkel a borút és a kisebb borvidéki települések életét, szolgáltatásainak palettáját igyekszünk színesíteni, és megmutatni, hogy a Villány szomszédságában elterülő kis településekre is érdemes a bor-, gasztronómia- és kultúra kedvelő turistának ellátogatnia.