Első nap

« 1 A 3 »

2.nap

« 1 A 11 »

Utolsó nap

« 1 A 2 »

 

Összefoglaló a rendezvényről:

Idén 26, alkalommal rendezte meg Villány Városa Önkormányzata október 2-4, között a Villányi Vörösbor Fesztivált melyet a korábbi, illetve az idei év tapasztalatai szerint is méltán tartanak számon a régió legnagyobb gasztronómiai eseményeként. A fesztivál célja elsődlegesen a magas minőségű bor és gasztronómiai kínálat széleskörű megismertetése mellett minőségi kulturális program prezentálása. E törekvés mentén a korábbi, többségében könnyűzenei kínálat az idei évtől kezdődően a világ-, és népzenei produkciókkal, ismeretterjesztő, szakmai és szórakoztató előadásokkal is bővült. A fesztivál október 2-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Ettől a naptól kezdődően a Villányi Borvidék meghatározó pincészetei és a régió legkiválóbb gasztronómiai kínálatát felsorakoztató vendéglátósok várták a különleges ízek kedvelőit.

Október 2-án Beliczai Balázs stand up comedy műsorával nyitotta a fesztivált, majd őt követően Hangácsi Márton, a 2012-es Veszprémi Utcazene Fesztivál győztese kápráztatta el a közönséget különleges “egy szál gitár^ előadásával, 21,00 órától a Kiscsillag zenekar lépett a Rendezvénytéren felállított nagyszínpadra, első ízben koncertezve a településen. Az együttes fellépését hatalmas lelkesedés övezte, a közönség nagyon élvezte az előadást.

22:00 órakor a Brass on the Road szimfonikus zenekarból, utcazenei együttessé avanzsált banda koncertjére mulathatott a város főterén az érdeklődők apraja nagyja. Az együttes rendkívül közkedvelt a fesztiválozók körében, így minden évben állandó fellépői a rendezvénynek. Az estét a szokásokhoz híven utcabállal zártuk, ez alkalommal az UnterRock zenekar kapott helyet a színpadon. Október 3-án, szombaton a fesztivál központi napján a magas látogatószám miatt a színpadi produkciókon kívül más helyszíneken is biztosítottunk programokat, hogy minden látogató megtalálja a saját érdeklődésének megfelelőt a kínálatból, 10,00 órától estig a Kaptár Egyesület kézművesei Kisinasok Kézműves Tanodájába várták a kreatív gyerekeket, ahol az évszaknak, s a fesztivál témájának megfelelő díszeket készíthettek. Ezen kívül mindhárom napon hagyományos játszóház is várta a gyereket, ahol természetes anyagokból készült játékokkal lehetett játszani, Szerencsére idén az időjárás is kedvezett nekünk, így a gyerekeket is magukkal hozták a szülők.

10:00 órakor Bakancsos bortúra indult a Szársomlyó hegyére, ahol a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai vezetésével a túrázók megismerhették a kiváló villányi borok alapjául szolgáló szőlő termőhelyét, s a környezet adottságait.

11:00 órától a város főterén felállított színpadon hagyományőrző néptáncbemutatók keretében a látogatók betekintést nyerhettek a helyi és a környező települések népszokásaiba, melyet a tánc nyelvén mutattak be a fellépők.

13:30-kor indult el a szüreti felvonulás, mely a régió egyik legnagyobb, legsokszínűbb, s egyben legkedveltebb felvonulása is. A kisszínpadon kora délután, egy a látogatók kérésére meghívott zenekar, a PTE Brass Band előadásával folytatódott a koncertsorozat, mely nagy sikert aratott. Ezután a Rendezvénytéri nagyszínpadon az ünnepélyes megnyitóra, majd a hordócsapolásra került sor.

16:00 órakor a város főterén felállított színpadon a Rendhagyó Prímástalálkozó néven ismertté vált formáció egy 90 perces koncert keretében kápráztatta el a közönséget. Az előadás már a fesztivált megelőzően is komoly érdeklődésre tett szert, a koncerten pedig szemmel láthatóan rekordszámú látogató hallgatta a profi muzsikusok játékát.

17:00 órakor Diófás téren helyet kapott Borakadémia vette kezdetét, ahol Tiffán Ede, Gere Attila, Bock József és Günzer Zoltán szakmai beszélgetését hallgathatták az érdeklődők. A programot idén második alkalommal szerveztük meg, az előző évben tapasztalt hatalmas érdeklődés miatt, Idén is nagyon népszerűnek bizonyult a rögtönzött beszélgetés, ezért szeretnénk hagyományt teremteni belőle.

A nap folyamán több ízben meglepetés produkciók is felbukkantak a város különböző helyszínein. Az egyik kuriózumnak számító program, az egyenesen Olaszországból érkezett olasz utcazenész, valamint tásra, a sólyomreptető volt. A látogatók örömmel üdvözöltek az itthon kuriózumnak számító egyszemélyes zenekart, valamint azt is, hogy madarak repdesnek közöttük. Több helyszínen adott koncertet a Band of Streets, valamint a Bohemian Brass Quintetts is, mely hozzájárult a program színesítéséhez leginkább olyan helyszíneken, ahol nagyobb átmenő forgalom volt, ám a színpadoktól távol estek.

Ugyanezen a napon 18:00 órakor a Villányi Rendezvénytéren felállított színpadon a Csík Zenekar, mint a fesztiválra meghívott egyik legnagyobb együttes adott 90 perces koncertet. Rendkívül pozitív tapasztalat, hogy nem csak a közép, hanem az idősebb korosztály is felhőtlenül élvezte a zenekartól megszokott minőségű előadást.

21:00 órakor a Boban Markovic Orkestar koncertjével folytatódott az este, Erre, illetve az ezt megelőző Csík koncertre rekord számú látogató érkezett.

Az estét a kisszínpadnál DJ TOM-I fiatalok szóló buli zenéjével, a Rendezvénytéren pedig a Music Express utcabáljával zártuk.

Október 4-én vasárnap látogatószámot döntött a rendezvény, ami köszönhető a megújult koncepciónak, mely szerint vasárnap ingyenesen látogathatóvá tettük a fesztivált, Ezzel párhuzamosan a rendezvénystruktúrán is változtattunk, mely hozzájárult ahhoz, hogy a programokon is kiemelkedően sokan vettek részt, A délelőtt folyamán helyi termékek vására várta a helyi és környékbeli őstermelők, kézművesek kínálatával a látogatókat, 15,00 órakor a kaposvári Juhos együttes moldvai csángó táncházával kezdődtek a délutáni programok, melyen közel 50 ember táncolt a Rendezvénytéren. Ezután 17,00-kor a Második Műszak zenekar Rockabilly és Rhythm and Blues műfajú koncertjét élvezhette a közönség, majd zárásképp a szokásoknak megfelelően a siklósi Nihil Chipszenekar zárta a fesztivált Összességében elmondható, hogy a rendezvény jellegéből adódóan is nagyon sokan keresik, értékelik, s élvezik a minőségi program-, és gasztronómiai kínálatot felsorakoztató fesztivált.