« 1 A 6 »

A 27. Villányi Vörösbor Fesztivál szeptember 30-án vette kezdetét, ahol már az első napon rekordszámú érdeklődő látogatott el a rendezvényre. A programok kora este kezdődtek. A megnyitót követően, a The BlackBirds, a világ legismertebb Beatles zenét játszó zenekarainak egyike lépett színpadra a város főterén. A koncert kitűnő hangulatban telt. 20.00 órakor a fesztivál nagyszínpadán a Bikini együttes élő koncertjére kiemelt számú látogató érkezett, őket követte az UnterRock zenekar sváb utcabállal, a funky zenét kedvelők számára pedig DJ TOM-I szolgáltatta a talpalávalót a másik helyszínen.

A rendezvény központi napja, a szombati minden várakozást felülmúlt. Gyermekprogramok, szüreti bemutatók, kézműves kirakodóvásár, széles gasztronómiai kínálat és rendkívül sokszínű programok várták a látogatókat ezen a napon. A délelőtt folyamán a helyi és a környékbeli tánccsoportok kaptak helyet a színpadon, akik bemutatták hagyományos táncaikat. Kora délután indult el az ország egyik legszínesebb szüreti felvonulása, amelyen közel 50 hagyományőrző csoport vett részt. A menet után a kisszínpadon a Villányi Kulturális Egyesület bemutatóját nézhették meg az érdeklődők, a nagyszínpadon pedig ünnepélyes hordócsapolás, borkóstoló és a Bartók Béla Férfikar koncertje zárta a felvonulást. 16:30-kor Herczku Ági és Bandája lépett fel a Fő téren, melyet nagyon vártak vendégek. A koncert remekül sikerült, többen táncra is perdültek a színpad előtt.

A délután folyamán Borsuli és Borakadémiai várta a borok és a borászat iránt komolyabban érdeklődő fesztiválozókat. A Diófás téren 3 órán keresztül hallgathatták az érdeklődők elsőként a fiatal borászok (Gere Andi, Günzer Norman, Gere Zsolt és Jekl Flóra) beszélgetését, majd a nagyborászok (Bock József, Gere Attila, Polgár Zoltán és Günzer Zoltán) is egy asztalhoz ültek, hogy a borvidék borairól és a borkultúráról beszélgessenek. A program minden évben nagyon nagy sikerrel zajlik, s egyre többen vesznek rajta részt.

Eközben könnyűzenei koncertekből sem volt hiány a fesztiválon. A kisszínpadon a kaposvári fiatalok álló Mongoose Limit adott egy rendkívül jó hangulatú koncertet, majd őket Rudán Joe akusztikus koncertje követte, rockosabb dallamokat kedvelő látogatók legnagyobb örömére.

Kora este a Rendezvénytéren egymást követték a jobbnál jobb programok: 18:00 órakor a Budapest Bár és kiemelt vendégük, Bangó Margit lépett színpadra. A koncertig majdnem teljesen megtelet a fesztiválterület, egy nagyon elékezetes és rendkívül jó hangulatú koncertnek lehettek részesei a látogatók. A Budapest Bár után Rúzsa Magdi nagykoncertje várta a vendégeket, melyre minden elvárást felülmúló tömeg érkezett. A koncert professzionális és minden igényt kielégítő volt. A rajongók tomboltak, s ezrek táncolták a színpad előtt. A zenei események után tűzijátékkal és a szüreti utcabállal zárult az este.

A vasárnap egy könnyedebb hangvételű nap volt, ahol leginkább a helyi és a környékbeli családosok találhatták meg számításaikat. Délelőtt népi játékpark várta a gyerekeket, délutántól sajnálatos módon megérkezett a nem várt őszi, eső időjárás is, így csak a kitartóbban élvezhették Berecz András meséit és a Juhos Együttes táncházát.

Összességében elmondható, hogy az idei fesztivál minden várakozást felülmúlt, melyről a vendégek pozitív visszajelzései, a kiállítók elégedettsége, s a fellépő művészek visszatérési szándéka is tanúskodik.